עם פרסום סקר מקורות הגיוס לשנת 2024 על ידי חברת HRD ( תודה מקרב לב ליעקב רוזן וויקי גרונר על הסקר ושאר התרומה שלכם לתחום). אני חושבת שיש הזדמנות מצויינת לנתח מגמות בשוק התעסוקה הישראלי שעובר הרבה טלטלות בשנים האחרונות ולראות אולי כיצד משפיעים אלה על עבודת מנהלי הגיוס ,מחפשי עבודה ומשפרי קריירה.
למה כדאי לכם לעיין בסקר?
*להבין מה עובד והיכן חברות משקיעות את מאמצי הגיוס שלהן
*כדי לדעת מהן המגמות העיקריות בשוק העבודה בישראל כיום
*לתכנן קדימה ולהבין את הסביבה התחרותית ובכלל כיצד משפיעה הסביבה
קצת על הסקר:
הסקר כלל כ 150 ארגונים מובילים בישראל המעסיקים כ 30000 איש ונערך פעם בשנה.
קצב גידול מתוכנן -
מגמת ההאטה נמשכת באופן עקבי, מגמת הצמצום אינה מחריפה אך נותרת עקבית, ובאופן כללי השוק נוקט משנה זהירות מה שאינו מפתיע לאור המצב.
בממוצע ארגונים צופים פחות גידול השנה לעומת שנה שעברה ( 65% בשנת 2023 לעומת 59% השנה) .
בדומה לשנה שעברה אחוז הארגונים הצופים צמיחה משמעותית השנה מזערי
אחוז הארגונים הצופים צמצומים עלה מעט והוא סביב ממוצע של 5% בשנתיים האלה
אחוזה ארגונים שלא צופים צמיחה עלה מ31% בשנה שעברה ל 35% השנה
20% מן הארגונים צופים צמיחה של 10% השנה וזאת לעומת 38% בשנה שעברה
אתגרים צפויים
למרות מה שניתן היה לצפות, הארגונים עדיין מתקשים למלא את המשרות וחווים אתגרים באיתור מועמדים וקיצור תהליכי הגיוס, אין ספק כי מלחמה על שלל השלכותיה יש כאן תפקיד משמעותי כשרבים מפונים, משרתים או מתמודדים שלל אתגרים. ההאטה פחות משפיעה על יכולת הארגונים לצמצם את את החוסר במועמדים וכפי שנראה מסקר מקורות הגיוס הניסיון לצמצם את סעיפי התקציב הופך את מיקוד המעסיק לאתגר מתמשך כאשר חברות מעוניינות למשוך מועמדים מבלי לפרוץ את סעיף התקציב. למרבה ההפתעה ייעול ושיפור חווית מועמד אינם נמצאים בראש סדר העדיפויות.
בשנת 2023 שלושת האתגרים הכי משמעותיים היו :
*מחסור במועמדים 62%
*מיתוג מעסיק 76%
*בניית נוכחות ברשת 54%
בשנת 2024
*מחסור במועמדים עלה מעט ל 63%
*צמצום משך הגיוס 52%
*מיתוג מעסיק 47%
התפלגות מקורות הגיוס
אפשר לראות השנה שינויים בהתפלגות מקורות הגיוס כאשר הכי משמעותי ביניהם הוא יותר גיוס מאתר החברה - שבו השיעור כמעט הכפיל עצמו, כמו כן ניכרת מגמה לצמצם את הגיוס מחברות השמה (ירידה של %3) עלייה בגיוס מאתרי דרושים מ 12%- 16%. אפשר לייחס את השינויים האלה לכך שיש יותר מועמדים זמינים אבל גם לעובדה שבארגונים מנסים לצמצם הוצאות ולהתמתנותה של הצמיחה. בכל זאת מקורות הגיוס הכי אפקטיביים נותרו חבר מביא חבר, איתור ברשת וחברות השמה כך שהמגמות הכלליות לא השתנו וחברות עדיין נתקלות בקושי לגייס.
בשנת 2023:
חבר מביא חבר כ28%
אתרי דרושים 12%
השמה 22%
גיוס ברשת 28%
עמודי קריירה 4%
ניוד פנימי 6%
בשנת 2024
חבר מביא חבר 27%
אתרי דרושים 16%
השמה 19%
גיוס ברשת 26%
עמודי קריירה 7%
ניוד פנימי 6%
עלות מול תועלת של מקורות הגיוס
בגדול המקורות לגיוס נשארו דומים אך לוחות הדרושים הפכו יותר משמעותיים השנה ונתפסים כאפקטיביים כמו חברות ההשמה ( בעלות הרבה יותר קטנה כ 30% ) , ניכר שחברות מעויינות לצמצם הוצאות ולמצוא מועמדים לבד או לעשות שימוש בגיוס INBOUND. יש לציין שעדיין ישנה יציבות ב״מה עובד״ להם.
ב 2023 - חבר מביא חבר, לינקדאין, חברות השמה קיבלו את השיעור הגבוה ביותר
ב2024 - חבר מביא חבר, לינקדאין, לוחות דרושים קיבלו את השיעור הגבוה
כמה מסקנות מהסקר:
מגמת ההאטה בשוק העבודה נמשכת
מקורות הגיוס האפקטיביים נשארו דומים אך חלה ירידה בהשקעה בגיוס מחברות השמה ועלייה בגיוס מאתרי דרושים ואתר החברה, יש לציין שחברות עושות מאמצים גדולים לגיוס ברשת ומשקיעות בכך רבות, מבחינת מחפשי עבודה עדיין הנוכחות ברשת יותר משמעותית בהרבה.
השוק עדיין ולמרות הכל חווה מחסור במועמדים, אך יכול להיות שהנסיבות שונות..
ניכר עדיין אתגר בנושא של חווית מועמד שמקשה גם על מיתוג מעסיק וניכר שחברות רבות עדיין לא עושות מספיק בנושא כולל מדידה ותקשורת עם מועמדים וחבל.
היה חסר לי השנה המידע על גודל צוות הגיוס שבו היו שינויים בשנים האחרונות ( אולי פספסתי) , אך מעניין היה לראות את ההשפעה של נושא זה על הגיוס.
תודה שוב לחברת HRD על הסקר המקיף והמעניין , הסקרים של השנתיים האחרונות מצורפים בתגובות למי שרוצה עוד להעמיק, יש לכם תובנות משלכם או הערות, אשמח לשמוע ...